2010. november 28., vasárnap

Risto Isomäki – Petri Tolppanen – Jussi Kaakinen: Elsodort világok


Risto Isomäki, a finn környezetvédelmi aktivista azonos című öko-thriller regényéből (ez milyen új és trendi kifejezéssé fog válni!) készült ez a rövidke képregény, ami kedvcsinálónak és figyelemfelkeltőnek kiváló, ám pont emiatt éreztem egy kis hiányt is. De először is a kissé cselekményleírásokkal terhelt fülszöveg egy része:

India nyugati partjainál a kutatók óriási, elsüllyedt városok romjaira bukkannak a tengerfenéken, melyek feltételezhetően a tengerszint emelkedésének következtében pusztultak el. Amrita Desai régész megpróbálja felderíteni a víz alatti romvárosok titkait. Mi történhetett itt tízezer éve? Vajon mi okozta a városok pusztulását? Kutatásaihoz egy különleges tengeralattjáróra van szüksége, így hozza össze a sors az orosz Szergej Szavelnyikovval. Ezzel egyidőben Grönlandon Kari Alanen, finn gleccserkutató meglepő felfedezést tesz, ami összeköti a Cambay-öbölbeli romokat, Grönland szárazföldi jégmezeit és a Bahama-szigetek misztikus kőtömbjeit.

Mikor a sok apró részlet végre egésszé áll össze, a tudósok rájönnek: az emberiség jövője veszélybe került. Vajon lesz elég idejük cselekedni? Meg tudják-e hozni a világ vezetői időben a helyes döntéseket? Egyáltalán van még remény?

Van minden, ami kell egy klasszikus kalandos képregényhez, legalábbis amatőr szemmel, először is a rajzstílus a hagyományos irányvonalat követi, amiben talán még a Batmanek, Supermanek íródtak (vagy tévedek). De jók, mert igényesen vannak kialakítva a karakterek, elsősorban persze Amrita, Szergej és Kari számít, a természetet is kellő részletességgel, de mégis egyszerűen ábrázolja, meg a cselekmények is normálisan kivehetőek, tehát ha leszakad egy jégtábla, akkor az tényleg le.

Megvannak a személyek közti ellentétek és vonzalmak, bár ebbe tényleg csak egy kis betekintést kapunk, nincs elég képkocka a részletezésre, sajnos. Ugyanebből az okból adódik az is, hogy sokszor elég hirtelen az ugrálás időben, a földrészek között, és tengerszintben is, na meg időben, és néha a cselekmény egyes szálai sem lettek kimondva, hanem nekem kellett kitalálni, hogy vissza tudjak kapcsolódni, de ez legyen a legnagyobb probléma, azért ez egy felnőttnek nagy gondot nem okoz, és ez nem is gyerekeknek lett szánva szerintem, a kisebbeknek semmiképpen sem. Épp eléggé tudományos a szöveg ahhoz, hogy egy hétköznapi ember is érthesse, hogy miről van szó, de komolyan is vegye, érdekes dolgokat mondtak az időjárásról, a történelemről, néprajzról, bár valahogy mindig az lett a konklúzió, hogy Indiában volt először... ezen tényleg jókat mosolyogtam, mert elég feltűnő volt. Mindezek közben azért végig érezhető, hogy itt bizony egy igazi drámáról van szó, 2021-ben járunk, amikor már tényleg ketyeg az óra, mert eljátszottuk az esélyeinket és meg is kapjuk érte a "jutalmat".

A könyvet köszönöm a Nyitott Könyvműhely-nek.

Nekem ennyi: 9/10

Kiadó: Nyitott Könyvműhely
A kiadás helye: Budapest
A kiadás éve: 2010
A kötés típusa: papírkötés
Oldalszám: 72 oldal
Formátum: A/4 (!)
Ár: 2990,-
ISBN-szám: 978-963-3100-39-4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.