2010. július 3., szombat

Meg Cabot: Locsifecsi királynő férjhez megy

Mert ilyet is olvasok néha. Nem tartanám túl helyesnek, ha szelektálóvá válna a blog, tehát, hogy jaj, de jól mutat Szerb Antal, meg a mai kortárs szerzők, de a női, könnyed irodalom kizárva, mert az olyan gáz. A Princess Diaries első kötete óta szeretem Meg Cabot írásait, más hasonlóra sosem voltam igazán rákattanva, de ő írja azt a nyelvezetet és teremti meg azokat a szereplőket, amik érdekeltek. Bár mivel ez volt az utolsó olyan Magyarországon megjelent műve, ami a felnőttekről szóló-kategóriába tartozik (biztos van rá szakkifejezés), ezért itt le is záródik a dolog vétel szempontjából, majd ha találok valamit ami érdekel a nem magas irodalomból, nem fogok elzárkózni tőle (mondjuk Breaking Dawn olvasása folyamatban...). A polcomon várakozik még a Boys-sorozatból a a Ki nevet a végén?, aminek az első két részét is olvastam, így majd-majd ezt is még így utoljára.

Szóval nagyon röviden, mi volt az előző két kötetben:
Lizzie Nichols nem túl ambiciózus fiatal lány, meg kicsit szétszórt, aki miután Amerikából átrepül Angliába, hogy meglepje a barátját, de szakítanak, átruccan Franciaországba, mert ott dolgozik egy vidéki kastélyban a legjobb barátnője. Életszerű, tudom, tudom... Na itt megismerkedik, vagyis a vonaton Luke-kal, aki mint kiderül persze a kastélyban lakik, kőgazdag, jóképű, szőke herceg fehér lovon-típus. Lizzie összejön Luke-kal, stb, dolgozgatnak, aztán visszamennek New Yorkba, aztán Lizzie-nek munka után kell néznie.
Kis kitérő után az antik ruha mániás hősnőnk kiköt egy esküvői ruha restauráló szalonban, ahol egy francia házaspárnak kezd el dolgozni. Tetszik neki a dolog, beköltözik Luke Fifth Avenue-n lévő lakásába, nagy a love meg minden. Közben a legjobb barátnő, Shari szakít a pasijával, a filozófia szakos hallgató Chaz-zel, mert már nem úgy szereti, meg amúgy is a lányokat. Szegény Chaz. Kavarc lesz Luke és Lizzie között, aminek következtében összevesznek és Lizzie Chaz-zel ébred az Újév első napján, de nem történt semmi komoly. Aztán megjelenik a herceg és megkéri Lizzie kezét. Folyt. köv.

A címből már kitalálható, hogy Lizzie mit válaszolt. Innentől cselekményleírás, de fehérrel, hogy nehogy bárki lelki nyugalmát megzavarjam. ;)

Szóval Lizzie menyasszony lett, jól megy a munka Henriéknél, bár mivel a bácsi beteg lett, így Lizzie dolgozik egyedül, de felveszi recepciósnak az előző részekből megismert Tiffany-t, aztán eltelik félév, de Lizzie-nek mindig kiütése lesz szó szerint, ha a saját esküvőjére gondol, Luke aztán meg elmegy nyárra Párizsba dolgozni, az orvosit sem akaródzik neki igazán elkezdeni, hiába a pénz beszél... Lizzie-nek van egy új ügyfele, Ava Meck, a botrányhősnő, akivel aztán viszonylag összebarátkozik, persze van egy kis kavarás, hiszen a dolgok nem mehetnek simán, aztán meghal Lizzie nagyija is, temetés, Henriék eladják az üzletet meg a házat, így Lizzie-nek új munka és lakás után kell néznie. A lényeg: összejön Chaz-zel, Luke legjobb barátjával, aki egyben legjobb barátnőjének, Shari-nak az exe, mert rájött, hogy igazából őt szereti, a srác is igazából őt szereti már vagy egy éve, ójaj, és így felbontja az eljegyzését Luke-kal, aki mint kiderül utólag végig csalta több nővel is. Ennyit a tökéletes pasiról. Ava Meck apjával is üzletet köt egy saját kollekció elkészítésére, így happy end, hiszen minden megoldódott, és Chaz lesz Lizzie férje, aki bár sohasem akart megházasodni, de Lizzie-ért bármit.

Összegzés (azért itt is óvatosan, HA esetleg nem olvastad):
  • Shari keveset szerepelt az előző részekhez képest
  • Luke gáz, kiderült, hogy nem is olyan főnyeremény
  • Chaz viszont annyira, de annyira jófej volt végig, meg hát filozófia szakos, ami nekem külön kis pirospont, hiszen hát ööö, nem közömbösek nekem a hozzá hasonló bölcsész srácok. :)
  • Tiffany-t nem bírtam túlzottan eddig, de ebben a részben nagyon jó párbeszédei voltak, jókat szólt be, még ha meg is maradt kicsit közönséges csajszinak
  • Ava Meck = Paris Hilton, nem? Nekem annyira egyértelműnek tűnt, bár kétlem, hogy a valóságban Parisben lenne ennyi értelem, Ava végülis nem volt olyan vészes, de így ez az átirat kicsit sok volt, nem kellett volna ennyire erőltetni, főleg, hogy elvonta a figyelmet a régebbi szereplőkről.
  • Lizzie végre felnőtt lett, ezt így le is írták a könyvben, ideje is volt előre lépni, tényleg teljesen a saját lábára állni és racionális döntéseket hozott, és szerencsére képes volt búcsút mondani Luke-nak.
  • Még mindig nem találok semmi hasonlóságot köztem és Lizzie között, ami mondjuk fura, mert Miával megvolt (a hercegnőség persze nem számít ide, hehe), és mindig az tetszett bármelyik könyvében, hogy a női főszereplő szimpatikus volt. Lizzie nem, bár így a vége felé egész normális lett, de az azért jó, hogy Meg Cabot ezekkel a sorozatokkal megáll három résznél, az pont elég, itt még nem fogyott el a szufla, sőt, én meg nem mondtam volna az 1. kötet kezdetén, hogy Chaz lesz a végső befutó.
Jajdehosszúlett.

Nekem ennyi: 7/10

Kiadó: Ciceró
A kiadás helye: Budapest
A kiadás éve: 2010
A kötés típusa: puhaborítós
Oldalszám: 346
Ár: 2490,-
ISBN: 978-963-5396-98-6

2 megjegyzés:

  1. Jó kis poszt lett :) Már nem emlékszem olyna kristálytisztán mindenre, de a hangulatra igen, és én is örülök hogy így végződött, és hogy nem nyújtotta el több részre. :) Így pont jó és pont elég, és nyárra tökéletes.

    VálaszTörlés
  2. Köszi. :) Kicsit nekem is fel kellett lapoznom az előző kötetet, hogy ki mikor és kivel veszett épp össze, de azért jó volt, bár a borítóért és a magyar címért nincs bocsánat. :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.