2010. július 19., hétfő

Douglas Coupland: A rágógumitolvaj


"Don't happy, be worry. Hopp, fordítva."


Coupland kevésbé ismert író itthon, azt érdemes róla tudni, hogy az amerikai post-beat vagy posztmodern irodalomnak mondott éra egyik kiemelkedő alakja az X generáció 1991-es megjelenése óta. Ekkor szállt szembe a fogyasztói kultúrával, vagyis az arcunkba, mondta, hogy ezek vagyunk, de lehet változtatni. Szeretem ezt a könyvet. Bár azóta írt már 12 másikat is, ezek közül magyar fordításban csak A rágógumitolvaj (The Gum Thief, 2007) és a Minden család pszichotikus (All Families are Psychotic, 2001) jelent meg, most nyáron várható a Barátnő kómában (Girlfriend in a Coma, 1998). Majd egyszer talán beérjük magunkat, remélem.

Ebben a regényben az író megmaradt a kezdeti irányvonalnál, 100%-ban a valósággal foglalkozik, erről ír, hogy mi van körülöttünk, milyen emberek vagyunk, milyen szokásaink vannak. Főszereplőnek két teljesen átlagos embert választott, akik az amerikai társadalom nagy hányadából bárki k lehetettek volna, bár kicsit antiszociálisabbak a szokásosnál. Roger 43 éves elvált férfi, akinek annyit sikerült elérnie a tartásdíjfizetésen kívül, hogy alkoholista és egy írószer-nagyáruház noname alkalmazottja és utálja az életét. Bethany meg egy huszonéves lány, aki Roger munkatársa, halott lánynak nevezik, mert mindig fekete cuccokban jár, fekete rúzst használ, az arcát pedig fehérre festi, ő sem élvezi túlságosan az életet. Elkezdik olvasni egymás naplóját, ezekből ismerjük meg őket, ezek a részek adják magát a regényt is. Bár teljesen mások, mégis összebarátkoznak, jönnek persze mellékszereplők, családtagok, munkatársak, stb, hogy kirajzolódjon a társadalom, amiben tulajdonképpen élnek.

És akkor mi is a regény főszenzációja? Az, hogy Roger fogja magát, és elkezdi végre írni a regényét: a Kesztyűk tavát, aminek a címével egyébként rettentően meg van elégedve, így magával is, de én is, úgyhogy Kesztyűk tava rulez. Regény a regényben, nem túl gyakori és főleg nem ilyen témában, de hihetetlenül ráérzett ezzel is Coupland, hogy hogyan tudja még inkább beleszőni a tükröt a regényben, úgy, hogy izgalmas is legyen. A készülő regénye két főszereplője az öregedő Steve és Gloria, a férj író és egy neves egyetem angol tanszékének vezetője, Gloria meg színésznő. Ők is megkeseredettek, (ez úgy általában jellemző minden szereplőre), csak Scotch-ot isznak egész nap és egyik este vendégül látnak egy fiatal és sikeres írót, Kyle-t és feleségét, Brittany-t. Kyle készülő könyve épp egy írószer-nagyáruházban játszódik > az újabb regény a regény a regényben, hmm. Az ő beszélgetésük tulajdonképpen a Kesztyűk tava, és éppen ez az erőssége, rengeteget elárul a művészvilágról, hogyan gondolkodnak egymásról írók, mi az ars poeticájuk, szóval hogyan állnak az őket körülvevő világhoz.

Szeretem ezt a stílust, hogy őszinte, nem kertel, nem látja rózsaszínnek a világot Coupland, és ezt nem is fél a szemünkbe mondani, még ha darabokban, naplórészletek formájában is, kicsit humorosan, még inkább szomorú formában. Nem a cselekmény a legfontosabb, bár azért haladnak valamerre a szereplők, a fő erősség a gondolatok, amiket egymás között vitatnak meg a szereplők, hogy hogyan is látják a világot, amiben mi is élünk itt 2010-ben is. Nem olyan jófejek, mert kicsit bukottak és nem tűnnek túl szerethetőnek, de azért a végére például én is egész jól összebarátkoztam Bethany-val. A lezáró három oldal pedig pályázhatna a legütősebb befejezések díjára simán, nem hittem, hogy még rá tud tenni egy lapáttal Coupland, de rá.

Nekem ennyi: 10/10 (Kesztyűk tava: 10/10)

Kiadó: Európa
A kiadás helye: Budapest
A kiadás éve: 2008
A kötés típusa: keménykötés
Oldalszám: 284 oldal
Ár: 2600,-
ISBN-szám: 978-963-07-8620-1

3 megjegyzés:

  1. Játszanál velem?
    http://konyvkucko.blogspot.com/2010/07/101-konyv.html

    VálaszTörlés
  2. @Mónika: köszönöm szépen, mindjárt össze is szedem a gondolataimat

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.