2010. július 11., vasárnap

Jean Mattern: Király Fürdő

Egy könyv, ami nem hagyott maga után semmi hiányérzetet vagy rosszallást, ellenben azt az érzést, hogy ez igen, ezt érdemes volt, minden mondat a helyén van. Nálam ritka, főleg egy olyan íróról, akiről nem sokat hallottam, ráadásul elsőkötetes szerző. Jean Mattern-ről annyit érdemes tudni, hogy Közép-Európában származik és a könyvkiadásban dolgozik, egészen pontosan a francia Gallimard-nál. Sosem tervezte, hogy író lesz, élvezi a szerkesztői munkát, mégis kikívánkozott belőle 2008-ban ez a történet, a második regénye pedig mostanában jelenik meg (reméljük, hogy hamarosan le is fordítják...).

A történet főszereplője Gabriel, ő meséli el egyes szám első személyben, nem lineáris az időszerkezete, a múlt emlékképeit (gyermekkortól egyetemig) használva próbálja megérteni önmagát és megmagyarázni tetteit. Annyit már a fülszövegből is lehet tudni, hogy a kezdetekkor elhagyja terhes feleségét, nem azért mert megcsalta, vagy nem övé a gyermek, hanem a múlt olyan súllyal nehezedik rá, amit már nem képes kezelni, inkább elmenekül. 10 éves korában tragédia történt a családban, innentől kezdve mindenre automatikus válasz, hogy Az Úr adta. Az Úr elvette. Egyedül marad a problémáival, származása sem egyértelmű számára, családja tagadja az eredetüket, így tulajdonképpen szerintem Gabriel fő problémája, hogy nincs identitása, amivel meglenne a helye a világban. Ezért nem képes családalapításra sem, mindezt úgy fogalmazza meg, hogy nem tudja milyen nyelven szóljon a gyermekéhez, akit természetesen szeret. Nem tudja kimondani az érzéseit, őszintén mesélni önmagáról Laurának, a feleségének sem, ellenben a munkája során mesterien használja a szavakat, Thomas Mann-t fordít. Azért útra kel, hogy megpróbálja a lehetetlennek tűnő dolgot, egyik lépés a másik után.

Gabriel nem tökéletes, de végig mellette álltam, mert megértem, hogy milyen az, hogy nem tud mindent szavakkal kifejezni amit érez, mert nem mindenkinek megy olyan könnyen, de az árulás, amit barátjával, Léo-val szemben követett el, túlment egy ponton, ami nálam belefért volna erkölcsileg.

Különösen nekünk, magyaroknak jelenthet sokat ez a könyv, szerintem teljesen más így olvasni, mint mondjuk egy másik európai embernek, bár a címválasztással nem sikerült teljesen megbarátkoznom még most sem, mert annyira nem érzem a nagy jelentőségét a Fürdőnek, hogy ez határozza meg a regényt. Féltem, hogy mikor majd utánaolvasok az írónak az lesz az eredménye, hogy önéletrajzi a könyv, annyira annak tűnhetett az életrajzi elemekből, de nem, hiszen Mattern az interjú alapján kiegyensúlyozott embernek tűnt, aki nem hagyta el a feleségét, és együtt nevelik három gyermeküket.

Nekem ennyi: 10/10

Kiadó: Magvető
A kiadás helye: Budapest
A kiadás éve: 2010
A kötés típusa: papírborítós keménykötés
Oldalszám: 148 oldal
Ár: 2290,-
ISBN-szám: 978-963-1427-54-7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.