2010. június 28., hétfő

Szerb Antal: VII. Olivér

Ha azt mondom Szerb Antal, mindenkinek az Utas és holdvilág vagy A Pendragon-legenda ugrik be nagy valószínűséggel, de azért nem csak ebből áll a Szerb Antal-univerzum. Ha már olvastuk az Utast, akkor érdemes fellapozni A harmadik tornyot is, hiszen az író olaszországi útjának egyes élményei köszönnek vissza a regényben, mint a környezet, így egyfajta előzménynek, előmunkának is nevezhető, a szereplőket leszámítva. Ami pedig a lényeg, hogy Olaszország és a déli mentalitás csak nem akar eltűnni, hiszen a VII. Olivér nagy része is Velencében játszódik, Velence-szeretők pedig sokan vagyunk.

Részlet a fülszövegből: Egy király megunja a magas tábornoki gallért és azt a sok más korlátot, ami őt a közönséges halandóktól elválasztja. Forradalmat szervez maga ellen, és otthagyja ősei trónját. De milyen foglalkozást válasszon, amikor az uralkodáson kívül semmihez sem ért? Természetesen szélhámos lesz. De ehhez sincs semmi tehetsége, a szélhámosságot csak színleli. Szerencsére a véletlen jóvoltából egészen rendkívüli helyzetbe kerül: azt kell szélhámoskodnia, hogy az, ami – VII. Olivér exkirály.

Az író vett tehát egy királyságot kedvetlen királlyal, grófokat, hercegnőket, szélhámosokat, annyira nem is hangzott érdekesnek elsőre, meg engem aztán tényleg nem szokott izgatni ilyesmi, ami mondhatni fiús téma, meg általában megmaradok az elmúlt 20-30 évben keletkezett műveknél, de végül győzött a Szerb Antalba vetett bizalmam és szeretetem, és egy igen kis szórakoztató történet lett belőle, mert Ő még ezt is érdekessé tudta tenni számomra, persze lehetne úgy is vizsgálni, hogy mennyi benne az önéletrajz, mennyit rakott bele magából Szerb Antal, de azt meghagyom másoknak.
Olvassunk, szórakozzunk, várjunk nyugalommal a könyvvel a kezünkben, amíg a hömpölygő víz elvonul az országútról, bár ezt inkább nem ajánlom, ehhez kiváló a VII. Olivér.

Nekem ennyi: 9/10

Kiadó: Magvető
A kiadás helye: Budapest
A kiadás éve: 1982
A kötés típusa: papírborítós keménykötés
Oldalszám: 275
Ár: antikvarium.hu-n 780,-, a 2006-os legújabb kiadás 2490,-
ISBN: 963-271-806-2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.