2011. február 28., hétfő

Christopher Dell: Szörnyek könyve avagy a képzelet állatkertje


Startnak kiváló, ha valaki túllép azon az általános állapoton, ami mostanában uralkodik, hogy szörny = vámpír, vérfarkas, egyéb alakváltó ("But I'm a monster"), és kíváncsi a tényleges hiedelmekre és lényekre, amik az elmúlt pár ezer év alatt felhalmozódtak és mostanra elég szép és színes sokaságot alkotnak.

Fülszöveg: Szörnyetegek már az ókori görögök képzeletében léteztek. Azóta minden egyes kultúra létrehozta a maga szörnyeit, s minél többet tudunk meg róluk, annál lenyűgözőbbek lesznek. Képzeletünket benépesítették a farkasemberek, kutyafejű istenek, földönkívüliek, trollok, óriások, ördögök, démonok, vámpírok. A szörnyekről szóló legendák, különleges szokásaik és étrendjük, sebezhetőségük módozatai mára elképesztő sokféleséget alkotnak. Vajon mit árul el az emberről az, hogy ilyen lényekkel népesítette be képzeletvilágát? Miként maradhattak meg tudatunkban évezredeken át, s miért ennyire egyetemes az elterjedésük?
Az egyik lehetséges magyarázat szerint a szörnyeket a lényünk legmélyén rejlő egyetemes természetfeletti érzék hívta életre, az emberi elme szülte. Könyvünk képzőművészeti alkotásokon keresztül mutatja be a különböző korok, földrészek, kultúrák szörnyábrázolásait.

Christopher Dell egy Londonban élő művészettörténész, aki gyakorlatilag létrehozott egy képes albumot, ismeretterjesztő szándékkal, ami laikus érdeklődőknek kiváló, ám aki komolyabban is foglalkozik a mitológiával, annak kevés lehet az a pár hasábnyi szöveg, ami az egyes fejezeteknél magyarázó szöveg. Amúgy jól felépített, tíz fejezetből áll, külön az istenekről, az ördögökről, démonokról, sárkányokról, vízi szörnyekről, alakváltókról, kísértetekről, és ezek mindenféle kombinációiról, mindegyiknél meghatározza, hogy területileg honnan eredeztethető, ill. mik a főbb jellemzői, mitől szörnyeteg a szörnyeteg.
Az illusztrációk és úgy maga a könyv szerkesztése nagyon igényes és szép, kezdve a borítóval, ami bár nagyon csúnya zöld (a figyelemfelkeltés garantált), de legalább pikkelyes, ezért egészen érdekes tapogatni, és az oldalak is minden centiméteren meg vannak tervezve, nem is beszélve arról a bőséges képanyagról, amik nem csak rajzok, hanem konkrét festmények, szobrok, maszkok, forrásokkal feltüntetve, ahogy kell. Szóval nézegetni klassz, meg úgy általában böngészni az egészet, nekem mint teljesen kívülállónak tudott érdekes dolgokat mondani, aki meg további részletekre kíváncsi, keresse fel a könyvtárat. :)

Ami biztos:
* számomra még mindig a görög mitológia a legvarázslatosabb
* ez már a gimis művészettörténetis tanulmányaim alatt is kiderült, hogy Hieronymus Bosch-sal (1450-1516) valami nagyon nem stimmelt, vagy nagyon is, nézőpont kérdése, de ő valami egészen érdekes világnézetet képviselt.
* az ilyet nehéz pontozni

Két kedvencem:

Max Klinger: Álmok, rézkarc, 1884


Francisco Goya: Ha alszik az ész, szörnyek születnek, rézkarc és tinta, 1797 k.

Nekem ennyi: 8/10

Eredeti cím: A Bestiary of Devils, Demons, Vampires, Werewolves, and Other Magical Creatures
Megjelenés: 2010
Fordító: Árokszállásy Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó
A kiadás helye: Budapest
A kiadás éve: 2010
A kötés típusa: keményfedeles
Oldalszám: 192 oldal
Ár: 4990,-
ISBN-szám: 978-963-13-5910-7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.