2011. január 3., hétfő

Ez volt 2010 teljességében


Jaj, hát mindenki annyira szép listákat írt, meg összegzéseket oldalszámokkal, műfaji lebontással a 2010-es olvasmányélményeiről, hogy én is próbáltam a blog élete előtti dolgokat is összefoglalni (profin sikertelenül...), mert hiába linkeltem be a molyos témát, amiben öt kedvenc könyvünket kellett megjelölni, és a Best of Papírrepülő 2010 bejegyzésben is kiválasztottam ötöt, na de az év ennél sokkal tartalmasabb volt. Száz feletti könyvnél azt hiszem már illik tíz-tizenöt klassz olvasmányélményt felsorakoztatni, hiszen szó sincs arról, hogy nem lett volna annyi szuper.
  • Agota Kristof: Tegnap
  • Alessandro Baricco: Tengeróceán
  • Anthony Burgess: Gépnarancs
  • Audrey Niffenegger: A Highgate temető ikrei
  • Bólya Péter: A veréb századik lépése
  • Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
  • Darvasi László (Szív Ernő): Összegyűjtött szerelmeim
  • Douglas Coupland: A rágógumitolvaj
  • Háy János: A gyerek
  • Jean Mattern: Király Fürdő
  • Nick Hornby: A Meztelen Juliet
  • Sylvia Plath: Az üvegbura
  • Szerb Antal: A Pendragon legenda
  • Szerb Antal: Utas és holdvilág
  • Tóth Krisztina: Vonalkód
+ 1 ráadás persze a Scott Pilgrim-képregénysorozat, amit totálisan imádok, egyelőre az első két részt olvastam, a postán van valahol az országban a 3-4 és majd tovább, tovább...

Elkezdtem számolgatni, hogy mennyi volt könyvtári példány, kölcsönkapott, illetve saját példány, hát jól belekeveredtem, nem jött ki a végösszeg, gondoltam, jól van Zsófi, ennyit erről! :D Annyi azonban biztos, hogy az összes (125) közül 80 körüli a könyvtári példány, a maradék pedig nagyrészt saját, de volt a tavalyi évben 6 kölcsönkapott könyv is (Kick-Ass, Na ne!, London csak oda, Scott Pilgrim 1, Flow) amikért :* vagy :).

Na és miért is lett ez 125? Olvasom itt-ott, hogy te úristen, hogy képesek egyesek ennyit olvasni, meg miért nem csinálnak mást, élni kell, amire többnyire cöcögök és nem szólok bele, mert minden választás kérdése és minden ember története más. Nyilván, ha egyszer úgy adódik, és nekem is lesz családom, férjjel, gyerekkel, ahogy kell, akkor kevesebb lesz, de akkor sem lesz hiányérzet. De most így 22 (1 hét és 23!!!) évesen komolyabb kötöttségek nélkül én osztom be az időmet, nem azt választottam, hogy úszom, sakkozom, teniszezem, vagy keresztrejtvényt fejtek, hanem az én egyik hobbim az olvasás, amire napi rendszerességgel szánok időt, mert ez okoz örömet. Emellett persze mint sok más normális ember én is járok sok-sok koncertre, moziba, kiállításokra, mindenféle kulturális jóságra. Valaki nézi a szappanoperákat, nos én abban a napi félórában is mást csinálok, így egészen másképp alakul az egész, valamint nagyon jó az is, hogy utazás közben (távolsági, helyijárat) is képes vagyok olvasni, és kifejezetten szeretek is. Pécsen belül is tud akkora távolság lenni, hogy húsz-huszonöt percet döcögök, amit nem feltétlen csak fülessel lehet túlélni.

Biztos sokkal részletesebben lehetne elemezni ezt a témát is, most elég ennyi, de az még igen fontos, hogy a végső szám között volt 12 képregény, 4 verseskötet, sok-sok regény, kisregény, novelláskötet és pár egyéb kategóriájú könyv.

Türümm-türümm, az év felfedezettjei és kedvencei következnek:

Királynő: Agota Kristof, akitől mindent olvastam a Trilógiát kivéve, az most januárban vagy februárban fog sorra kerülni és Tóth Krisztina (Porhó, Vonalkód, Hazaviszlek, jó?)
Királyok: Alessandro Baricco (Selyem, Novecento, Tengeróceán, Vértelenül) és Szerb Antal (Utas és holdvilág, A Pendragon legenda, VII. Olivér).
Maradt kiemelt státuszban Douglas Coupland, Anna Gavalda és Háy János.

Az idén öt könyvet nyertem: Gyógyfűrész, A szél árnyéka, Babits Mihály esztergomi versei, A Highgate temető ikrei, A londoni óriáskerék rejtélye + még egyet, de azt a mai napig nem kaptam meg, már nem is fogom, ennyit erről...

Egy kezdő löket után (magamat löktem meg) az év végi mérleg az lett, hogy öt különböző kiadótól összesen tizenhárom recenziós példányt kaptam, előjegyzéseim is vannak már, örök hála a pozitív hozzáállásért és nyitottságért.

Jellemző volt rám, hogy ha valami nagyon megtetszett, és könyvtári példányt olvastam belőle, akkor megvettem később, ha szerepelt valami jó kis akcióban, vagy könyvtári kiárusításon leltem rá. Ilyen 12 volt és jelenleg is várok egy könyvrendelést, ami 2 ilyet tartalmaz.

A 2009 és azelőtti időkből átemelve 5 könyvet olvastam újra, mert fel szerettem volna eleveníteni, nagyon szeretem őket: X generáció, Házasságon innen és túl, A bogyósgyümölcskertész fia, Csak azt szeretném, ha valaki várna rám valahol, vagy mert tudtam, hogy jobban érteném: Szoba kilátással.

Ennél több volt az, amit 2010-ben olvastam először, de pár hónappal később újra még ugyanabban az évben, no igen, a hatás: Tegnap, Mindegy, Egy nő, Keresők, Keresők, avagy a lány neve, A vagina monológok, Scott Pilgrim 1-2. Idén is több ilyet tervezek, pl. Gavaldát és Couplandet mindenképpen.

A 125-ből 43 volt magyar írótól, 90-95%-ban kortárs dolgokra kell itt gondolni, az az én asztalom Szerb Antalon kívül (tehát ő alkotja a maradékot).

Ami nem tetszett, arról már írtam ősszel, de itt van a kibővített lista, a teljes 2010-re vonatkoztatva: http://konyvtar.hu/polc/511755

A könyvvásárlás mikéntjei és forrásait nem bontom ki, magánügy, a lényeg annyi, hogy 2010-ben a 100 új szerzeményből mindösszesen hármat(!!!) vettem teljes áron, abból kettő azért volt, mert türelmetlen voltam, egy pedig Olaszországból való, mert nem akartam könyv nélkül hazajönni, még ha az angol nyelvű is (Chuck Palahniuk: Choke). Tudatosan kell vásárolni, ismerni a jó és megbízható helyeket, akcióban sem elveszni, hanem észnél maradni, hol milyen kedvezmények, kiszállítási lehetőségek vannak, illetve persze, hogy melyik könyvtárakban mikor van 100-200,-os könyvvásár. ;) Ennyi, nem varázslat.

Igen, és megint sikerült összezagyválnom mindent, remélem találtok benne azért érdemlegeset, vagy olyat, amit felkelti az érdeklődéseteket. Na lassan ráállok megint a könyves bejegyzésekre. :)

4 megjegyzés:

  1. Szuper összegzés lett ez így is :) Baromi sok könyvet olvastál el! Örülök, hogy ebből van tőlem is kölcsönbe adott, és ráadásul tetszett is. Juhéjj!!! Továbbra is ennyi jó olvasnivalót neked 2011-re is!

    VálaszTörlés
  2. @zakkant: ó, hát Scott nélkül szegényebb lett volna az ősz, tényleg örök hála, hogy akkor hozzájutottam általad :D
    (köszi, köszi, viszont, de hát így is lesz ;))

    VálaszTörlés
  3. Kíváncsi vagyok, hogy a Trilógia után mit mondasz majd Agota Kristofról :) (Császárnő szerintem.)

    VálaszTörlés
  4. @szeee: mondjuk A nagy füzetet már olvastam, mivel ahhoz jutottam hozzá először RaRe-s kiadványként, szóval tudom mi vár rám, csak majd hatványozottan. :S De kell ez, nem csak a vicces és szerelmes könyvek.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.