2011. január 27., csütörtök

Neil Gaiman: Sandman, az Álmok Fejedelme - Prelűdök és noktürnök


Engem ez a könyv megvett, még kevésbé választékosan bekajáltam az egészet, amit elém tolt Neil Gaiman. Csodálatos pasi lehet, ehhez képest utólag tényleg én is csak azt tudom mondani, hogy A temető könyve csuklóból jött egy unalmas délutánon, mert Sandman története a képregényrajzolók közreműködésével, az valami egészen más. Nagy volt a tét, számomra eddig csak a Watchmen bírt hasonló kaliberrel, mert bár nagyon szeretem a Pilgrim-köteteket, azért azt egy más szinten kell kezelni, a Sandman maga A Képregény, nagy kezdőbetűkkel és őszinte tisztelettel.

Részlet a fülszövegből: A mágus és okkultista Roderick Burgess 1916-ban, Angliában, különös szertartásra készül. Célja, hogy megidézze és csapdába ejtse a halált. Ám a kísérlet balul üt ki, és Halál helyett testvére, az Álmok Fejedelme, Sandman esik a mágus fogságába; így indul az utóbbi idők legnépszerűbb, többszörösen díjnyertes képregénysorozata. A SANDMAN borongós hangulatú, zseniális eposz, Neil Gaiman választékos prózájában és a képregényszakma legkeresettebb rajzolóinak értő tolmácsolásában tálalva, a modern mítoszok és a baljós hangulatú fantasy keveréke, amelyben a kortárs irodalom, a történelmi dráma és az ősi legendák szinte észrevétlenül fonódnak össze. A PRELŰDÖK ÉS NOKTÜRNÖK a mítosz, a varázslat és a fekete humor páratlan elegyével mutatja be a főbb szereplőket, és indítja útjára ezt az egyedülálló, a képregények világában semmihez sem hasonlítható történetfolyamot, amelyet sosem fog elfelejteni az, aki egyszer olvasta.

Nem mondom, hogy annyira járatos vagyok a DC Comics karaktereiben, mert nem, de a fősodorban lévő karakterek természetesen ismertek, meg hát a többiek közül sokan magyar fordításban még meg sem jelentek, de egyáltalán nem jelentettek problémát, hogy egyszer csak felbukkantak. Ilyen pl.: Dr. Dee (akinek egy egész külön fejezet is jut), Káin és Ábel, Batman, Green Lantern, a Mocsárlény, Madárijesztő, az Ezüst Utazó, a Marsbéli Vadász, Harvey Dent vagy éppen Constantine, aki szintén több képkockát kapott az átlagnál. Ezenkívül sok a mitológiai utalás, ill. pár popkulturális is, és egyáltalán nem egy agyatlan összetákolt baromság, hanem nagyon is komoly rendszere van az egész sorozatnak, de nagy segítség, hogy a kötet végén van 3 oldalnyi jegyzet, amit közben ajánlott meg-megnézni, hogy képben maradjunk. Én legalábbis így tettem és teljesen elmerültem az álmok birodalmában.

Ó, és persze majdnem kimaradt a képregények egyik leglényegesebb eleme, hogy milyenek a rajzok... Nos, a kötet borítója és a fejezetek borítói teljesen más stílusúak, mint a történetkockák, jó ez így, tetszik a kettősség. Amúgy meg hát a színezéseket is eltérő emberkék csinálták, de nem esett szét szerintem, jellemző az erős, határozott színek használata, egy képkockán belül nem használja mondjuk a kék öt árnyalatát, hanem van mondjuk a kék, hozzá a sárga és a magenta és összeáll a dolog, minden nagyon élénk és határozott, meg a karakterek megrajzolása is jó szerintem, persze a kliséket alkalmazza néha, de nem is baj, azt éreztem végig, hogy olyan eleven, életszagú az egész. Különösen Sandman alakja lett nagyon vonzó, mondhatni szexi a pasi, egyszerűen magára vonzza az ember szemét.

A kötet rajzolói: Sam Kieth, Mike Dringenberg, Malcolm Jones III


II. kötet: A babaház kiadói oldal
III. kötet: Álomország kiadói oldal
Pár oldalnyi képkocka: http://www.kepregeny.net/the-sandman-1/
Neil Gaiman hivatalos weboldala: http://www.neilgaiman.com/
Az újraszínezett kiadásból pár oldal: amazon

A Végtelenek családja: Death, Destiny, Dream, Destruction, Desire (az álló sor), Despair, Delirium (guggolva és ülve)


Nekem ennyi: 10/10

Eredeti cím: The Sandman
Megjelenés: 1989
Fordító: Totth Benedek
Kiadó: Cartaphilus Kiadó
A kiadás helye: Budapest
A kiadás éve: 2009
A kötés típusa: papírkötés
Oldalszám: 240 oldal
Ár: 4480,-
ISBN-szám: 978-963-266-116-2

2 megjegyzés:

  1. A családnál 2x van Death:) Dream helyett is őt írtad:)
    Ugye hogy nem kellett hozzá különös előképzettség mert eléggé élvezhető. S a második kötet szerintem még csak jobb.

    VálaszTörlés
  2. Áh, javítom rögtön, pedig a fejemben az volt, és pont Álmot írom el, jellemző. :D Köszi, hogy szóltál. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.