2010. szeptember 19., vasárnap

Te, mi ez az épület itt? ... és ez a másik?


A történet a következő szokott lenni: ülök a helyi járatos buszokon vagy a távolságin, hallom a körülöttem ülő egyetemisták beszélgetéseit, amikor elhaladunk a 48-as tér körüli szakasznál (még mindig Pécsről van szó természetesen...) és sajnos sokuknak fogalma sincs, hogy mi történik a városban, vagy hogy milyen EKF-beruházások zajlanak még most is. Jelenleg is tart még az építkezés a koncertközpontnál, a Tudásközpont készen van, csak belülről nem áll még készen az olvasók fogadására. De erről majd később.

Olyan párbeszédek szoktak elhangzani, amik alapján kiderül, hogy nem tudják, hogy mik épülnek, ha van valami halvány elképzelés, akkor beazonosítani nem tudják, hogy melyik melyik, meg volt már tippnek a Tudásközpontra Művelődési Ház, meg mindenféle röhejes dolog. Na ilyenkor szokott végigfutni az agyamon az, hogy az egy dolog, hogy én informatikus könyvtáros vagyok/leszek, dolgoztam a Központiban az előkészületek során és nem csak lógatom a lábam, hanem nyitva van a szemem és jelen vagyok a jelenben, emiatt máshogy nézem az egészet, de mit lát egy külsős, szimpla hallgató?

Marketing szempontjából nem mondom, hogy leszerepelt az intézmény, de nem is lett túl erős, arra emlékszem, hogy valamikor tavasszal a Központiban megjelentek a könyvjelzők, amik infót tartalmaztak arról, hogy ősztől találkozunk a Tudásközpontban, stb, ezeket vittük mint a cukrot, meg voltak apróbb nyomtatott A/4-es lapok, hogy költözés lesz, mennyit és meddig lehet kölcsönözni, ennyi. Persze a bamán mindig jelentek meg tudósítások alapkőletételről, építkezési munkálatokról, helyszínbejárásról, képek, az jó volt, meg az Egyetemi Könyvtár honlapján is vannak időközönként friss hírek, csak ezt az utóbbit meg szvsz nem sokan olvassák. Az UNIV első száma is korrekt volt, hogy címlapot és több belső oldalt kapott a Tudásközpont bemutatása.

Nyár végén még úgy volt, hogy szeptember 14-én nyit az új könyvtár, a nyárra kivett könyvek szeptember 30-ig nem járnak le, azóta már köztudomású lett, hogy csúszik a nyitás, amiről biztos van egy csomó pletyka, az igazi ok mellett, ami pedig nem más, mint hogy az informatikai eszközök (számítógépek, fénymásolók, stb.) nem érkeztek meg, a szoftverek nem lettek telepítve, így emiatt lett az új nyitási időpont teljes hetet számolva október 25-e, hétfő. A könyvek és egyéb dokumentumok látottak alapján kb 90%-ban vannak a helyükön és belsőépítészetileg is minimum 95% körül.

Nem szándékozom az épületről négyzetméter pontos leírást adni, remélem minél többen járnak majd oda, a lényeg annyi, hogy modern épület, az előtérben a márvány dominál, fehérek a falak, a kaptár miatt nyitottak a terek, galériás a szerkezet, így akár a harmadikról is le lehet tekinteni. Padlószőnyeges a borítás a felsőbb szinteken, sok az üvegfelület, sok az asztal (tanulós, laptopnak, stb), sok helyre le lehet ülni olvasni, a böngésző is jól ki van alakítva, a bútoroknál nem a bükk dominál, hanem világosabbak, azt hiszem ezt nevezik juharnak. A lépcsőház fekete csempével borított, az egy kicsit sötét, vannak hangosbemondós liftek, és szép mosdók, valamint persze a könyvtári részbe beléptető kapukon lehet eljutni. Bár a tömörraktárba nem fognak járni az olvasók, de az is sokkal jobb mint a régi Központis, sokkal rendezettebb, nagyobb a tér, jobban meg lehet világítani, nincs az az érzésed, hogy horrorfilmben vagy és mindjárt megöl valaki a polcok között bóklászva, vagy beszorít kettő közé, mert szerencsére a csavargatós polcok maradtak (mi is a hivatalos neve?) vagy rád dőlnek polcok.

Na a lényeg, hogy majd el kell menni, a 0. szinten, a fogadótérben már most lehetséges a beiratkozás, mivel a régi olvasójegyek nem érvényesek a Tudásközpontba. Az új plasztikkártya formátumú, amivel igénybe vehető lesz az összes dokumentum, az is, ami a Megyei Könyvtárból jött, ami jó, mert így legalább kölcsönözhetőek lesznek DVD-k is, mert abból is van egy csomó minden műfajból, meg azt hiszem a magazinok egy része is.

Biztos és fontos:
1. a kikölcsönzött dokumentumok lejárati ideje központilag meg lett hosszabbítva október 30-ig, erről az olvasók e-mailben is kaptak értesítést.
2. az ÁJK-KTK Szakkönyvtára szeptember 20-tól (igen, holnap) korlátozott nyitva tartással és szolgáltatásokkal, de kinyit. Lehetséges lesz
hétfőtől péntekig 8-16 óra között a kölcsönzés, beiratkozás, olvasójegycsere fénymásolás, tájékoztatás, helyben használat.

Annyit szeretnék még, hogy ha bárkinek van kedve egy kicsit pluszban pötyögni, akkor megírhatná, hogy mit gondol erről az új könyvtárról, jó-e, hogy ennyire modern lett vagy legyen inkább minden könyvtár szocreál stílusú, vagy bármi ami eszébe jut. Lehet PTE-s, más egyetemen tanuló, könyvtáros vagy más foglalkozást űző, férfi-nő, teljesen mindegy, bármilyen véleményt szívesen olvasnék.

9 megjegyzés:

  1. Hát, nekem csak annyi jutott eszembe (újra), hogy nagyon tetszik a Tudásközpontotok! Tágas, világos, modern, a kaptárért meg egészen odáig vagyok... (Tényleg muszáj lesz egyszer körbevezetned!)
    Én nem rajongok a szocreálért, nálunk a Somogyi Könyvtár ilyen, és bár imádom a második emeletét (szinte csak azt látogatom) a sok könyv miatt, de a bútorok, az aula, a dohos (nem a jóféle könyvesdohos) szag, a téli agyonfűtés (amitől szabályosan rosszul tudok lenni), és sok más kevésbé tetszik benne... (a könyvtár külseje meg hangulatfüggő, hogy mennyire tetszik...)
    Jobban szeretem a JATIK épületét, ami szintén a modern, tágas, világos... sort bővíti :)

    VálaszTörlés
  2. @Dün: na igen, én meg pont a hasonlóság miatt lennék kíváncsi a szegedire. Egyébként azt még kihagytam, hogy a képek tök csalókák méret szempontjából, kitágítják a teret, mert nekem képek alapján gigászinak tűnt, ellenben élőben barátságos, belátható, kellemes hangulatú.

    A hét minden napján nyitva lesz, szóval ha Pécsett jársz csak szólnod kell, mert már olvastam felmerült veled kapcsolatban, hogy fantomember vagy, hogy senki sem találkozott még veled (bár asszem Orsi igen). :D

    VálaszTörlés
  3. Bizony, Orsi találkozott Dünnel, és örülne, ha Dün jönne Pécsre, és Orsi is részt vehetne a Ficka által tartott körbevezetésen! :)
    Egyébként, én nagyon várom a Tudásközpontba való belépésemet, mert Szegedről nekem nagyon kevés dolog hiányzik, de azokból az egyik a TIK. :)
    Az ötletért tehát odavagyok, a képek is tetszettek eddig, de igazi véleményt majd egy alapos körbeséta után fogok tudni mondani. :)

    VálaszTörlés
  4. hű Ficka, szóval te ott minket körbe tudsz vezetni?!?!?!
    nahát,
    én még csak építkezés közben láttam, kívülről... úgy tavasszal.
    Like.

    VálaszTörlés
  5. Dün tényleg létezik, tanú vagyok rá én is...

    na megnézem a molyon, lesz-e ilyen progi a pécsi kirándulós napon?!
    pá,
    vel

    VálaszTörlés
  6. @Pável, az túlzás, ezt csak tasiorsi írta így, hogy körbevezetni, én Dünnél azért írtam, hogy fussunk össze és úgy, mert neki még el is kell jutni az épületig, bár nem tudom mennyire ismeri Pécsett. + be kell bizonyítania hús-vér valóját.
    Szóval olyan pass-om nincs, amivel be tudunk menni lezárt területekre. :D

    Lehet szervezni ilyet is, ha gondolod, még nincs! :D

    VálaszTörlés
  7. szervezzünk!!!!
    meg-e szabad nyíltan ?ni: Te itt melózol? :)

    csináljunk egy pécsi őszölést!

    VálaszTörlés
  8. @szamárfül: nem, mesteren vagyok végzős, nem dolgozom még, ott nincsenek is diákmelósok normál pozícióban, csak kulimunkát végezni, de annak is mindjárt vége, ahogy kinyit a könyvtár. Csak közgáz-jogi táj. gyakorlatra járok oda hetente egyszer, de csoportos körbemászkálás lehetséges, bár az inkább vicces lenne, de még mindig nincs olyan kártyám, amivel a zárt helyekre is le lehetne menni, max pacsi alapon a raktárba tudok levinni embereket :DDD

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.