2010. augusztus 15., vasárnap

Douglas Coupland: Minden család pszichotikus

Coupland ... ábrázolja azt az új tömegkultúrát, amelyben – nemzedéke sok tagjával együtt – úgy lubickol, hogy közben viszolyog is tőle.

Gondolom vagyunk így egy páran, csak valaki nem vallja be, valaki meg igen, rám vonatkozóan részben igaz (gond nélkül eszem hasábburgonyát, rendelek pizzát, elmegyek a plázába, elmegyek a multiplexbe, megveszem a drágább túrórudit, csokit, megnézem a Szül. fel. és Grace klinika minden részét, Twilight-ot olvasok és megveszem a New Moon-os tollat, stb.) Csak közben helyén kell kezelni a dolgokat, én megteszem, nincs problémám. :)

Az a nagy helyzet, hogy erről a regényről anélkül, hogy elolvasnánk a fülszöveget, aztán a regényt, nem is igazán lehet beszélni, csak hablatyolni, sokan meg nem olvastuk, én viszont erről írok éppen, kicsit kuszaság, de igazság szerint azzal, hogy elolvasod a fülszöveget, nem hullik le semmiről sem a lepel, ez nem az a kategória. Hol is tartottam?

Részlet a fülszövegből, ami cselekményleírást tartalmaz: Nagy esemény előtt áll a Drummond család: mindannyian összegyűlnek Orlandóban, hogy jelen legyenek egy űrhajó kilövésénél, rajta lesz ugyanis Sarah, aki – bár félkezű, mert az anyja a terhesség alatt egy szörnyű gyógyszert szedett – az egyetlen olyan ember a családból, aki elért valamit az életében.

A többiek? Janet, az anya a válása óta magányában rákattant az internetre: ForróÁzsiaTini néven látogatja a chatszobákat, és tiltott gyógyszereket próbál szerezni az AIDS okozta betegségeire. Ted, az exférje, aki valamikor keményen ivott és kábítószerezett, pokollá téve a család életét, most a trófeafelesége mellett próbál új életet kezdeni – bár a májrákja miatt aligha élvezheti sokáig. Wade tizenhét évesen elszökött, nőkkel tartatja ki magát, vagy épp csempészetből élt meg, s most ő is AIDS-es, egy újszülöttekkel kereskedő bűnöző család… és Drummondék betegségei, őrületei, titkai, veszekedései és kibékülései.

Első olvasásra ennyi minden összesűrítve talán sokkoló és elképzelhetetlen lehet, és kell ehhez is egyfajta befogadóképesség és nyitottság, hogy tetsszen valakinek ez a stílus, mert ez még nem minden, gördülékenyen halad előre a cselekmény a fülszövegben említett kilövésig, de nekem is tudott még meglepetést szerezni Coupland.
Sok a szereplő, mindenkinek van valami defektje, nem is egy, Sarah-t kivéve, de hát neki meg ott a fogyatékossága, de ő legalább elért valamit az életben a Drummond gyerekek közül. Könnyen ítélkezni lehetne, hogy senki sem normális és a társadalom selejtje, ezt még én sem tudom eldönteni, hogy attól mert valakinek majdnem 40 éves korára nincs stabil munkája, családja, értéktárgyai, lehet-e nullának nevezni, kinek van ehhez joga és mit jelent az, hogy elért valamit az ember? Mi az alap értékrend és miért pont az? A papa-mama-két gyerek, családiház, kutya autó?
Ugyanez volt az egyik alapprobléma A rágógumitolvajnál is, az író szívesen foglalkozik a társadalmi meghatározásokkal, még ha kicsit paródiát is csinál belőlük (mert az is van benne, nem is kevés) vagy hogy éppen az életkor mennyire határozhat meg minket, a hatvanon túl van-e még élet vagy ha nem is újrakezdeni, de lehet-e új élményeket szerezni. Szerintem ezek sokunkat foglalkoztatják, vagyis remélem és aki valami pörgősre és újszerűre vágyik, ahol mellesleg mindenki vagy rákos, vagy függő, vagy AIDS-es vagy ezek kombinációja, annak kellemes Coupland-perceket.

Nekem ennyi: 9/10

Kiadó: Európa
A kiadás helye: Budapest
A kiadás éve: 2007
A kötés típusa: keményborító
Oldalszám: 368 oldal
Ár: 990,- és 2500,- (új példányok, de webáruházanként eltérő)
ISBN-szám: 978-963-0783-6-44

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.