2010. augusztus 6., péntek

Lakatos István: Lencsilány

Ez is a szép és a könyvesboltban marad-kategóriába tartozik nálam, sajnos képregényekre a legnehezebb pénzt félrerakni, pedig vannak érdekesek, de többnyire marad a könyvtárak szegényes kínálata. Egyedül Gróf Balázs Képregények c. kötete volt kötelező darab még 2005-ben, az akkor magasnak tűnő árak ellenére is, most pedig erősen gondolkozom az irgalmatlan kedvezménnyel árusított kettő Scott Pilgrim-köteten, valahogy nagyon vonz, meg tegnap a kezembe is fogtam és még mindig vonz.

Szóval elkezdett molyon terjedni egy kicsit ez a könyv, egyre csak jött elő a frissben, hogy X olvasta, Y olvasta, hm, mi ez a valami, aztán megjött a végső löket PuPillától, hogy ez valószínűleg tetszeni fog nekem, mert olyan. Így hát bevetettem magam az egyik könyváruház olvasókuckójába miután nagy nehezen sikerült ráakadni a könyvre, annyira eldugták (miért nem a képregények között van Csordás és Merényi mellett???).

Talán könnyelműség negyedóra vagy nem tudom hány perc után majdnem maximumot adni, mindenesetre beváltotta az előzetes várakozásaimat, tetszett, nagyon is, ez való nekem, meg a nagyobb vagányabb gyerekek is a kezükbe vehetik, annyira nem kegyetlen, legalább meglátják, hogy nem csak Barbie babák lehetnek a mesék főszereplői, létezik másfajta ábrázolásmód is, a felnőttek meg úgyis a helyén tudják kezelni, hogy mi mit akar jelenteni. Remélhetőleg.

Nem titok, hogy a könyv formájában is kiadott négy történetnek van egy háttérsztorija, mégpedig Lakatos István magánélete, ami persze, hogy kihatott arra, hogy mit alkot, de az eredmény magáért beszél, ez a fajta ábrázolás közel áll hozzám, szerintem szép és érdekes. Lencsilány és Lencsibaba karaktere nagyon aranyos, de Edgar bácsi, meg a vízidisznó, meg mindenki, már csak nézegetni is megéri, ha nem a buborékokkal akarunk foglalkozni, de az is egy külön történet, arra viszont nem vagyok képes, hogy a képregények szélesebb spektrumának (nálam nem létező) ismeretében tárgyaljam a Lencsilányt, meg pszichológiai, társadalmi, irodalmi kontextusban, egyszerűen csak ajánlani tudom, hogy aki valami másra vágyik, lapozza végig ezt az 56 oldalt.

Plusz információk:
Kiadói oldal - kosárba vele!
Előszezon - Lakatos István
Képregény.net
Index - Lakatos még mindig Lencsilányt szereti

Nekem ennyi: 9/10 (de csak mert olyan rövid)

Kiadó: Nyitott Könyvműhely
A kiadás helye: Budapest
A kiadás éve: 2010
A kötés típusa: keménytáblás
Oldalszám: 56 oldal
Ár: 2680,-
ISBN-szám: 978-963-310-005-9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.