2010. december 28., kedd

Jay Asher: Tizenhárom okom volt...


Pár hónapja kezdett keringeni a könyvesbloggerek körében a Thirteen Reasons Why, és a fülszöveg elég hamar felkeltette a figyelmemet: egy középiskolás lány, Hannah Baker öngyilkosságot követ el, és halála után kazettákon küldi szét a megfelelő embereknek az okokat, akiket hibáztat a tettéért, és akik valamilyen szinten szerepet játszottak a végkifejletben. Akinek a szemszögéből mindezt megismerjük szintén a kazettán szerepel, ő Clay Jensen, Hannah majdnembarátja, aki nem tudja, hogy mit követett el és vajon hányadik a sorban.
A történet végig kettős narrációban zajlik, haladunk a kazettákkal, egyre inkább megismerjük a középiskolát, ahová járnak, természetesen az egyes szereplők ismerik egymást, minden összefügg mindennel, ahogy egy rendes high school drama-hoz szükséges.

A továbbiakban nem árulok el konkrét indokokat, még sejtelmesen sem, de ettől függetlenül döntsétek el, hogy tovább akarjátok-e olvasni, mert azért Hannah jelleme terítékre kerül.

Váltás: sajnos csalódtam a könyvben, bármennyire is ígéretesnek tűnt a maga kategóriájában. Gondjaim voltak a nyelvezettel és a választott hangnemmel, nem volt gördülékeny és hihető. Zavart, hogy a könyv nagy részében kb. 5 soronként változott a narrátor, Hannah-Clay-Hannah-Clay, ugyanis Clay sokszor teljesen feleslegesen "beszélt bele". A könyv végén van egy interjú az íróval, amiben meg is jegyezte, hogy lehetett volna csak Hannah is végig, folyószövegben, de nem lett, amit én sajnálok, mert így szörnyen szaggatottá vált.

Az alapján, amit megtudunk Hannah-ról, nem tartom túl reálisnak, hogy miután elhatározásra jut, napokon keresztül, több órán keresztül hangosan kimondja az érzéseit és felvételt készít a különböző embereknek címezve, sokszor cinikusan, keserűen és nevetségesen, tulajdonképpen egy egész bosszútervet kreál, minden egyes apró lépést és a vészmegoldásokat megtervezve. Ugyanis pont az volt Hannah legnagyobb baja, hogy senkivel sem akarta, illetve tudta megbeszélni a problémáit, a szülei még csak képbe sem kerülnek (!!!), aki meghallgatná, azt is elutasítja, egyszerűen sodródott és került egyre lejjebb a gödörben, nem éreztem benne az akaraterőt a túlélésre. A középiskola sokszor pokol, nekem sem volt diadalmenet, sok pofont kaptam, de én pont a másik utat választottam, hogy túl kell élni és menni tovább. Persze ezzel nem azt mondom, hogy minden oka kicsinyes és jogtalan, a 13 között vannak keményebbek, amik azért szerencsére nem általánosak, de akkor is azt éreztem, mégpedig kábé az első kazetta után, hogy Hannah meg sem próbálja és ez volt a legidegesítőbb.

A lufi kippukadt.

A könyv hivatalos angol oldalát nagyon odatették design ügyileg.

A könyvet köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak.

Nekem ennyi: 6/10

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
A kiadás helye: Szeged
A kiadás éve: 2010
A kötés típusa: papírkötés
Oldalszám: 264 oldal
Ár: puhaborítós: 2999,-; keményborítós: 3999,-
ISBN-szám: 978-963-2452-61-6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.