2011. május 17., kedd

Könyvhét elé, mintha egy nagy táska pénzem lenne


Tavaly foglalkoztam először komolyabban a Könyvhéttel, hogy tényleg átböngésztem az újdonságok listáját, válogattam róla meg még el is mentem és dedikáltattam, nos, ezt idén is így tervezem, bár a hivatalos kiadvány még nincs kész, azért a kiadók honlapját nézegetem. Időben kicsit elcsúsztam, így a következők között lesznek olyanok, amik megjelentek már április elején, nem baj, az újdonság-érzet nálam emiatt ugyanúgy megvan. Szóval majd ügyeskedem a pénzzel, meg ápolom a kapcsolataimat.

Magvető Kiadó link

Tóth Krisztina: Pixel / 168 oldal, 2490,-

Erre vagyok a leginkább kíváncsi, a Vonalkód nagy kedvenc lett, a Hazaviszlek, jó? is tetszett, sőt még a verseivel is megismerkedtem a Porhó c. kötetben.

Ismertető: Napjaink egyik legolvasottabb írónőjének új könyvében az egymásra épülő fejezetek önálló pixelkockákként működnek: önmagukban is egész, egyedi színű, izgalmas fejezetek, de ha észrevesszük közöttük a kapcsolatok összetett rendszerét, valami új és lenyűgöző, nagy történetté állnak össze. Állandó közelítés és távolítás, kicsinyítés és nagyítás váltakozása rajzolja meg szemünk előtt ezt a sajátos és nagyon is élő szövegtestet.

Körkép 2011, vál. és szerk.: Sárközy Bence / 276 oldal, 2890,-

A 2010-eset már olvastam, voltak benne nagyon jó és kevésbé jó kisprózai alkotások is, ha ez idén is így lesz, akkor nem panaszkodom, huszonkettő kortárs szerző úgysem tetszhet egyformán.
Hasonló kiadvány lesz még a versek szerelmeseinek a Szép versek 2011 (248 oldal, 2890,-) és a Rivalda 2011 (496 oldal, 2890,-), ami azt hiszem új koncepció és öt 2010-es bemutatású színdarabot fog tartalmazni. (u.i.: nem új koncepció)

Május végén várhatók. További újdonságok a kiadó honlapján, mert hát lesz még persze az ismert nagy íróktól könyv (Spiró György, Parti Nagy Lajos, Garaczi László), a fiatal költők közül verseskötete jelenik meg pl. Babiczky Tibornak és Varga Mátyásnak.

Európa Kiadó link

Az ő kínálatukból most nem fogott meg semmi sem, ellenben észrevettem bő egy hónapos csúszással, hogy a Modern Könyvtár sorozat design-ja megújult és három új kötet jelent meg, amikből kettő még érdekelne is.

Silvia Avallone: Acél / 504 oldal, 2900,-

Ismertető: A színhely az Elba szigetére néző, toscanai Piombino. Ennek a tengerparti városnak azonban nem sok köze van a „sole mió”-s Itáliához. A helyi iparnegyedben vagyunk, ahol nyáron a bénító forróság, télen pedig a kongó üresség és a szitáló eső miatt bágyadt unalom az élet. Az itt élők hozzászürkültek a környezetüket uraló acélművekhez, a lerobbant bérházrengeteghez, a koszos és olajos tengerparthoz. Az agyonhajszolt apák és a drogmámorba menekülő nagyfiúk az acélgyárban dolgoznak, az asszonyok pedig harmincévesen már püffedt lábbal, fásultan végzik a háztartási teendőket.

A két főszereplő kamasz lány, Anna és Francesca, mégis úgy érzi: csupa ígéret az élet, övék a világ. A végtelen boldogsághoz már csak az kell, hogy betöltsék a tizennégyet, részt vehessenek a nyári ünnepen, megismerjék a testi szerelmet, és eljussanak a napfényben fürdő szemközti szigetre. Lehet-e ez a kiút sivár valóságukból?

Kamaszregénynél jóval több: lebilincselő sodrású, váratlan fordulatokban és erotikus intermezzókban, miniatűrszerű pontossággal kidolgozott jellemrajzokban gazdag, eleven lüktetésű mű az Acél. Egy kiábrándult új korosztály szigorú látlelete Itália sötétebbik feléről.

Will Self: Dorian. Szövegmás / 368 oldal, 2500,-

Na ez meg asszem megint az az eset, mint a Jane Austen meggyalázása volt, csak most Oscar Wilde került sorra, de ettől függetlenül én kíváncsi vagyok rá és lehet, hogy könyvtárból megszerzem majd.

Ismertető: Londonban vagyunk, a szexuális forradalom utáni, de még az AIDS-járvány előtti lázas, féktelen világban, egy új homoszexuális szubkultúra születésének idején. Henry Wotton, a kábítószerfüggő arisztokrata és barátja, Baz Hallward konceptualista művész 1981-ben ismerkedik meg Dorian Grayjel, egy tökéletes testű, még romlatlan fiatalemberrel. És mindketten rögtön beleszeretnek.

Baz videoinstallációban örökíti meg Dorian szépségét, s hogy mi történik aztán Doriannel és a videokazettákba zárt képmásával, azt könnyű kitalálni… A Dorian ugyanis pontosan követi Oscar Wilde klasszikus regényének cselekményét; ám miközben Will Self valósággal versenyre kel nagy elődjével, s az angol nyelv egyik mai nagymestereként létrehozza ezt a bravúros „szövegmást” vagy „imitációt”, mégis mindegyre meghökkenti az olvasót: az ő Dorianjének története mocskos, kegyetlen, visszataszító, vértől és egyéb nedvektől lucskos, rothadó testektől bűzlő… és mégis lenyűgözően vonzó és művészi.

Will Self Oscar Wilde-imitációja egyes kritikusok szerint blaszfémia, egy finom klasszikus regény meggyalázása, mások szerint az angol irodalom egyik legnagyobb mai zsenijének maradandó alkotása.

Guillermo Martínez: Luciana B. lassú halála / 196 oldal, 2600,-

Ez az itt bemutatott Európás könyvek közül a legrégebbi, de ettől függetlenül ezt tartom a legérdekesebbnek.

Ismertető: Tíz évvel ezelőtt Luciana sugárzó szépségű fiatal lány volt – most csak árnyéka önmagának: örökös rettegésben él, mióta meghalt a szerelme, majd őrjítő véletlenek sorozata kezdte elpusztítani mindazokat, akik közel állnak hozzá. Egyre erősödik benne a gyanú, hogy módszeres bosszú áldozata: egyszer durván megsértette Klostert, a híres írót, akinek a gépírónője volt, s aki azóta ördögi ügyességgel álcázza véletlennek a gyilkosságait.

Kétségbeesésében Luciana az egyetlen emberhez fordul, aki megoldhatja a rejtélyt, behatolhat Kloster elméjének és műveinek baljós univerzumába, hogy megtalálja a bizonyítékokat, melyekkel leleplezhetik őt – s talán még megmenthetik Luciana húgát, aki most Kloster, az író rajongója, s a szörnyű logika szerint a következő áldozat lenne…

Nyitott Könyvműhely link

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod / 410 oldal, 3490,- / előrendelhető link

Nem lennék képes végigolvasni, sőt azt hiszem el sem kezdeni, de tudom, hogy vannak akik bírják gyomorral az ilyen történeteket, és amúgy érdekes is, de ez már túl nagy korkülönbség nekem.

Bryan Lee O'Malley: Scott Pilgrim feltámadása / 270 oldal, 1990,- / megjelent már a Képregényfesztiválra link

Felvidéki Miklós: Némajáték / 112 oldal, 2490,- / megjelent már a Képregényfesztiválra link

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.