2011. március 20., vasárnap

Így megy ez - automata kölcsönzés a Tudásközpontban

Nevezzük önkiszolgáló kölcsönzésnek, automata kölcsönzésnek, a lényeg ugyanaz: emberi közreműködés nélkül kölcsönözhetjük ki a dokumentumokat. Előnye, hogy (elméletben) gyorsabb, nem kell senkinek sem köszönni, sem hozzá szólni, hátránya, hogy ridegebbé válik a könyvtárba járás és persze kevesebb könyvtárosra van szükség a frontvonalon.
A Tudásközpontban nem úgy tűnik, hogy helyettesítene bárkit is a szintenkénti egy gép, 2-3 kölcsönzős könyvtáros mindig be van állítva a pultba szintenként, egyszerűen hozni kellett egy ilyet is A Könyvtárba, mert hát mégiscsak emeli a technikai színvonalat és szerintem tényleg klassz kiegészítő szolgáltatásként, csakhogy egyáltalán nem működik tökéletesen.

Na de akkor nézzük a lépéseket és majd azoknál leírom a tapasztalataimat:

1. odalépünk hozzá, nevet még nem adtam neki, de lehet Margó.
A monitor érintőképernyős, folyamatosan kiírja az instrukciókat, ebbe a nyitott könyv-kinézetű részbe kell beletenni a kölcsönözni kívánt dokumentumokat, jobb kéz felőle pedig az olvasójegy beolvasó ketyere van.


2. belerakjuk a mélyedésbe az összes könyvet.
Szerintem igazából az a lényeg, hogy a könyvek azért ne összevissza, hanem a gerincükkel lefelé legyenek, mivel a gerinchez közel vannak az RFID-csíkok is, amiket érzékelnie kell a rendszernek. Látszik ezen a képen is, hogy az egyik Warhol-könyv elég nagy méretű volt, a széle ki is lóg a gépből, így annál létfontosságú a behelyezése. (úristen, megriadok miket írok, de utólag mókás)

3. ráhelyezzük a beolvasó készülékre az olvasójegyet, ami már persze bankkártya-szerű, nem laminált papír, mint régen volt. Zölden világít, ha okés.

4. először a bal hasábban kiírja, hogy jelenleg milyen dokumentumok vannak nálam (szerző, cím, lejárat ideje, példányvonalkód)

5. aztán pedig a jobb hasábban kilistázza azokat, amiket ki szeretnék kölcsönözni, ugyanazokkal a adatmezőkkel persze.
Persze itt jönnek a problémák... Több alkalommal is előfordult velem, hogy 5 könyvet szerettem volna kihozni, de csak négyet olvasott be, többször is megpróbáltam és a végén az lett, hogy ugyanúgy fordulhattam a könyvtároshoz, aki manuálisan kikölcsönözte nekem, illetve az ő RFID-beolvasó mezőjük talán erősebb (mivel annak hatósugara állítható). Elmegy az idő és ennek így nincs sok értelme.
Jelzi azt is, ha véletlenül valaki piros csíkkal ellátott könyvet szeretne kölcsönözni, ahogy pl. az alábbi képen is látszik, mert azokat nem lehet kölcsönözni.
A legutóbbi alkalommal pedig, amikor a képeket is csináltam, az volt, hogy bár egyik sem volt piros csíkos, és volt is elég kapacitásom 5 könyvre, mégis kiírta, hogy Nem kölcsönözhető példányok is vannak az asztalon!, így újra fordulhattam a könyvtároshoz, aki először maga sem értette mi lehet a probléma, de végül kiderült, hogy csupán annyi, hogy az RFID szeszélyes volt, és nem szerette volna, ha a művészeti albumok mellett chick-lit-et is olvassak, így a Bridget Jones 2-t nem akarta odaadni. De persze nem hagytuk magunkat, így kisebb küzdelem után sikerült beolvastatni az RFID-rendszerrel a Bridget Jones 2-t is.

3x használtam eddig, mindháromszor gond adódott, nem tudom mit kellene csinálni, finomítani a beállításokon, vagy mást, de jó lenne, ha kisebb lenne a hibaszázalék.

6. Ha minden okés, akkor még rá kell egyet nyomni A dokumentumok kölcsönzése feliratú gombra és akkor kinyomtatja egy szalagszerű papíron, hogy mik vannak nálam és mi a lejárati idejük.

7. Ha ezzel is megvagyunk, akkor már csak annyi, hogy Kösz, Margó! ;)

Az RFID-rendszert az ODIN Budapest biztosítja. Hivatalos honlap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.